home page         |         about the research project         |         student assignments         |         posting rules         |         related links         |         TC Workshop Presentations

Zennestraat 17

SITE INFO




Het project is gelegen aan de rand van de Anneesens wijk,  op het grondgebied van de gemeente 'Brussel-Stad' en geprangd tussen de ontwikkelingspolen van het Zuidstation en de Dansaertzone. De wijk is een zeer dichtbevolkte  kansarmoedewijk, die wordt gekenmerkt door een verouderd huisvestingsbestand, een hoge concentratie allochtonen en een zeer jonge bevolking met weinig perspectieven inzake scholing en tewerkstellingskansen.
Dankzij een wijkcontract zijn heel wat verbeteringen gerealiseerd op vlak van huisvesting en openbare ruimte, keerzijde hiervan is echter een toenemende gentrification.



USE / USER(S)



Verschillende (voornamelijk Brusselse) vereniging actief in de beeldende kunsten kregen elk een deel van het gebouw in bruikleen. Twee maal werd het gebouw, gedrurende één maand, een publieke expositieruimte en kon er op onafhankelijke manier geëxposeerd worden. Er werden ook concerten, lezingen, feestjes en andere activiteiten georganiseerd en op het gelijkvloers werd tijdens de toonmomenten een tijdelijke bar geinstalleerd.
Volgens Jan Verrbruggen dienen werken te worden gearticuleerd in een ruimte en is het belangrijk mensen laten samenwerken hierrond; het gebouw creërde hiervoor een dieale plek: tussen het instituut en de studio.



ORGANISER



Ischa en Jan (privépersonen) sloten, onder de naam van de kunstenaarsvereniging ‘SECONDroom’ een overeenkomst met de eigenaar.
De andere organisaties sloten met SECONDroom een overeenkomst van ‘bruikleen’ en betaalden een vergoeding per m².



TIMEFRAME



Het gebouw werd tot feb. 2009 verhuurd aan de een over-heidsinstantie die het gebruikte als laboratorium, kantoren, opslagruimte. Omdat de overheid het gebouw niet meer wou huren vatte de eigenaar het plan op om het om te bouwen tot lofts (luxe residenties in de hogere prijsklasse).
Tijdens de ontwikkeling van deze plannen stelde de eigenaar het gebouw op eigen initiatief ter beschikking voor tijdelijke gebruikers. Het gebouw werd één maand na het vertrek van de vorige gebruiker voor één jaar ingenomen door hen.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.