home page         |         about the research project         |         student assignments         |         posting rules         |         related links         |         TC Workshop Presentations

Cityscape

SITE INFO



Het project is gelegen in de wijk Louiza-Langehaag, een wijk met een gemiddelde bevolkingsdichtheid, die geleden is op het grondgebied van de gemeentes Elsene en Brussel-Stad. De wijk is vlakbij de Zavel gelegen en bevat een belangrijk handelscentrum. Er zijn ook veel uitgangsmogelijkheden.


USE / USER(S)



Het project betrof een tijdelijke kunstinstallatie die een soort publieke ruimte  creëerde op een braakliggend terrein. De ontwerper was Arne Quinze.
Volgens AQ diende de installatie 'als communicatiemiddel, om interactie tussen mensen te creëren, zowel lokaal (ontmoetingen op en rond de site, er werd over gepraat en op gereageerd in Brussel) als internationaal (via sms, blogs, twitter, google,…).
Volgens de handelaarsvereniging Brussel Louise: ‘via het kunstwerk moet de wijk opnieuw een commercieel centrum worden waar Brussel trots op kan zijn’ (uit artikel BDW 02.08.2007).



ORGANISER



Het project ging door op uitnodiging van Patrick Grauwels (privépersoon, zaakvoerder van het evenmentenbureau iRoad, initiatiefnemer en uitbater van de site met installatie).
Het terrein werd ter beschikking gesteld door ProWinko (Nederlandse projectontwikkelaar en eigenaar van de site)
BMW Mini (BeLux) was de ‘mecenas’ = betaalde de volledige installatie.
Het project werd verder ondersteund door het Ministerie van Economie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de gemeente Elsene en door Brussel Louise (de vereniging van handelaars).



TIMEFRAME



Hoe lang de plek leegstond voor het project is niet heel duidelijk. Voordien stonden er op deze site voornamelijk woningen, waarvan de afbraak voor een redelijk wat ophef zorgde. De voormalige bebouwing werd namelijk gesloopt om plaats te maken voor de ontwikkeling van een grootschalig vastgoedproject (Heron City met dertien filmzalen, fitnessruimtes, kantoren en een zwembad), maar dit bleek niet in overeenstemming met het Gewestplan. Er werden voor de site sindsdien reeds verschillende plannen opgemaakt (door verschillende partijen), maar tot nog toe kon hiervoor geen vergunning worden verkregen of de verkregen vergunningen werden steeds weer aangevochten.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.