home page         |         about the research project         |         student assignments         |         posting rules         |         related links         |         TC Workshop Presentations

Gemeenschaptuin T&T

SITE INFO



Het project situeert zich in de Havenwijk. De site van Tour & Taxis (T&T) beslaat bijna de helft van de oppervlakte van deze wijk. De Havenwijk maakt deel uit van de gemeentes Sint-Jans-Molenbeek en Brussel-Stad. Sint-Jans-Molenbeek wordt gekenmerkt door een hoge bevolkingsdichtheid (14.202 inwoners per km²) en een bevolking die bestaat uit een groot aantal personen met een laag inkomen en een groot aantal vreemdelingen (meer dan het Brusselse gemiddelde).


USE / USER(S)



De gemeenschapstuin is een ecologische moestuin, waar men ook wil werken aan het verbeteren biodiversiteit in de lokale flora en fauna. Daarnaast is de tuin ook een sociaal trefpunt (de sociale banden in een buurt versterken doordat mensen elkaar via de tuin leren kennen). De tuin wordt tevens ingezet als educatiecentrum voor de bewustmaking ivm ecologie en duurzame voeding (naar scholen en verenigingen toe).
Het project gaat dus over tuinieren, maar ook over: burgerzin, ecologie, bewustmaking, traditionele landbouwtechnieken, groepswerk, wijkgerichtheid, herdynamiseren van het dage-lijkse leven, links leggen met andere organisaties, het organiseren van sociale en culturele activiteiten.



ORGANISER



De gemeenschapstuin wordt beheerd door een coöperatieve van vrijwilligers, die ondersteund worden door de vzw Le Début des Haricots.
Le Début des Haricots is een vereniging van overtuigde ecologisten, opgericht in 2005 rond het thema van ‘la reapropriation de son alimentation’. Het doel de vzw is milieubescherming: men wil medeburgers ontvankelijk maken voor de pro-blematiek van vervuiling en de negatieve gevolgen van het industriële systeem. Door het initiëren en ondersteunen van ecologische tuinen in en rond de stad, wil de vereniging aantonen dat het mogelijk is een actief leven te leiden en daar-naast toch een deel van de eigen voedig te produceren.


TIMEFRAME


De plek, voordien een goederenstation en douanecentrum, werd eind jaren '80 - begin jaren '90 verlaten. Voor deze site werden sindsdien reeds talloze plannen opgemaakt, het terrein is echter vandaag nog een enorm braakland.
De toekomstige ontwikkelingen op de site van T&T zullen een belangrijke invloed uitoefenen op de omliggende wijken. De (functionele en landschappelijke) samenhang zal zeer belangrijk zijn, om te zorgen dat dit nieuwe stadsdeel een geïntegreerd geheel vormt en geen enclave op zich.
Op de plek waar de gemeenschapstuin geïnstalleerd is bleken vroeger ook volkstuintjes aanwezig geweest te zijn, sommige van de fruitbomen stammen nog uit deze tijd!

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.