home page         |         about the research project         |         student assignments         |         posting rules         |         related links         |         TC Workshop Presentations

Actionfields (Precare)

SITE INFO



Het project is gelegen in de wijk Marollen, de oudste volkswijk van Brussel, die vandaag nog een redelijke sociale authenticiteit kent. De wijk is gelegen op het grondgebied van de gemeente Brussel-Stad en kent een hoge bevolkinsdichtheid en een grote diversiteit aan nationaliteiten.
In de wijk is geen industrie en weinig KMO aanwezig, de tertiaire sector is wel goed vertegenwoordigd, maar het personeel komt van buiten de Marollen (50% van de bevolking van de wijk leeft van een vervangingsinkomen).
Er is in deze wijk een grote conentratie aan sociale woningen en de centrale administratie van het OCMW van de stad Brussel is ook in deze wijk gelegen.





USE / USER(S)




Op het gelijkvloers van het gebouw (in de voormalige winkelruimte) is een kunstgallerie ingericht die 5 a 6 tentoonstellingen per jaar huisvest. Oorspronkelijk was het de bedoeling van de galeriehouder om hier ook lezingen, debatten, cultuuravonden,… te organiseren, maar de momenteel is hier niet genoeg tijd voor.
De galerie wordt georganiseerd ten behoeve van kunstenaars: zodat zij hun werk tentoon kunnen stellen en verkopen, de galeriehouder verdient hierop.

(Op de verdiepingen, bevinden zich kunstenaarsateliers, die geheel onafhankelijk hiervan zijn.)




ORGANISER



De galeriehouder is een privépersoon (wil graag zelfstandige in bijberoep worden), die de galerie alleen organiseert (oorspronkelijk gestart in samenwerking met Jan Verbruggen, maar gesplitst door onenigheid over het doel en de opvatting van het project).
De galerie is in het gebouw terechtgekomen via PRECARE, een project van de vzw City Mine(d) waarin voorzien werd in bemiddeling tussen eigenaars van tijdelijk leegstaande gebouwen en artistieke of sociale initiatieven die een atelier, bureau of werkplek zochten (juridische, financiële en administratieve ondersteuning, het project liep van 1999 tot eind 2009). Intussen is er een rechtstreekse overeenkomst met de eigenaar.





TIMEFRAME




De ruimte is als winkelrimte gebouwd en heeft altijd als winkel  dienst gedaan tot het gebouw door het OCMW gesloten werd, onzeker, vermoedelijk rond 2004. Daarna stond het hele gebouw enkele jaren gewoon leeg.
In afwachting van herbestemming of renovatie heeft Precare een overeenkomst afgesloten met het OCMW om het gebouw tijdelijk ter  beschikking te stellen als werkruimte voor kunstenaars.
In de toekomst wil het OCMW het gebouw afbreken en nieuwe sociale woningen bouwen in de plaats, op het gelijkvloers opnieuw een winkel.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.