home page         |         about the research project         |         student assignments         |         posting rules         |         related links         |         TC Workshop Presentations

Limiet Limite toren

SITE INFO



Het project vond plaats in Brabantwijk. Deze wijk is voor het grootste deel gelegen in de gemeente Schaarbeek die gekenmerkt wordt door een zeer grote bevolkingsdichtheid en een grote culturele diversiteit. Ook functioneel is Schaarbeek divers: de gemeente bevat vier hogescholen, één van de 3 grote stations van Brussel (het Noordstation) en een bekende ethnische winkelstraat (de Brabantstraat).
Door een gebrek aan voorzieningen en de druk van het Noordstation had de wijk eind de jaren ’90 te kampen met problemen van hangjongeren en zwerfvuil. Hierdoor heerste er bij vele gebruikers (studenten en pendelaars) een onveiligheidgevoel en kreeg de wijk een negatieve uitstraling.



USE / USER(S)



Het project omvatte de bouw van een negen meter hoge toren die dienst deed als gemeenschappelijke ruimte voor de wijk ifv de organisatie van maandelijkse gezamenlijke ont-bijten (voor bewoners, studenten en voorbijgangers), theater voorstellingen, tentoonstellingen, activiteiten in het kader van het wijkfeest,... Er waren ook externe activiteiten bv gebruik van de ruimte als repetieplek voor een theatergezelschap uit de buurt.
Doel van het project was verbeteren van de fysieke en sociale leefbaarheid & het bevroderen van de communicatie en ontmoeting tussen de gebruikers (studenten en pendelaars) en bewoners van de wijk (burgers en handelaars).



ORGANISER



Het project ‘Naar een Leefbare Dupontstraat’ kaderde oorspronkelijk in de activiteiten van Samenlevingsopbouw Brussel (toen nog Riso), na verloop van tijd is de organisatie verzelfstandigd tot de ‘vzw Limiet Limite’. Limiet Limite was een open platform, dat per project verschillende partners bevatte (vaste kern waren VLEKHO, Samenlevingsopbouw en de vereniging van handelaars van de Brabantstraat). De vzw werd in 2006 stopgezet (wegens stopzetting subsidies VGC), maar de spirit leeft vandaag nog steeds bij de actoren in de wijk. Er worden bijvoorbeeld nog steeds activiteiten georganiseerd zoals ‘music at lunch’, waar een gemengd publiek van studenten en buurtbewoners op afkomt.


TIMEFRAME



In het project ‘Naar een Leefbare Dupontstraat’ werden 3 leegstaande hoekpercelen in de Dupontstraat aangepakt. De terreinen, waar voordien woningen op hadden gestaan, lagen al zeker 20 jaar braak en waren zeer vervuild door sluikstorters. Op één van deze percelen werd in het kader van het project de Limiet Limiet toren gebouwd.
Intussen zijn 2 van deze terreinen bebouwd met nieuwbouw sociale woningen, in het kader van het wijkcontract voor deze wijk. Het derde perceel werd verkocht aan een privépersoon uit de buurt.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.