home page         |         about the research project         |         student assignments         |         posting rules         |         related links         |         TC Workshop Presentations

pleinOPENair (editie 2010)

SITE INFO



Het project kent geen vaste locatie, het vindt plaats op diverse locaties in het Brussels Gewest die volgens de organisatoren onder de aandacht dienen gebracht te worden.
Tegenwoordig bevinden onze sites zich steeds vaker in volkswijken, de organisatie wil vermijden daar als aliens toe te komen, maar dit vergt veel voorbereiding.
De bezoekers  leren de locaties op een andere manier kennen (soms zeggen de mensen 'dit is een toffe plek, hier zou ik ook wel willen wonen,…’ dan vraagt de organisatie zich soms af in welke mate ze zelf bijdragen tot de 'gentrificatie' door dit publiek naar dergelijke plekken te brengen).


USE / USER(S)



PleinOPENair is een rondtrekkend openlucht filmfestival, in combinatie met concerten, wandelingen op de locaties, workshops en andere animatie.
Het doel is om alternatieve films te vertonen en per jaar wordt min of meer rond een thema gewerkt. De thema’s worden gekozen dor het team van Cinema Nova en worden groten-deels door henzelf uitgewerkt. Het gaat over dingen die hen bezighouden en over actuele zaken op vlak van publieke en/of private stedenbouwkundige ontwikkelingen (vb. over de ZIR, gentrification, ‘le plan logement’, een bepaalde wijk,…).
De locaties, samen met de thematieken waren de aanleiding tot het ontstaan van het concept van het festival.



ORGANISER



Het festival pleinOPENair wordt georganiseerd door Cinema Nova. Het team van Cinema Nova zorgt voor de selectie ven de fims die vertoond zullen worden en legt contacten tussen verschillende andere partijen (zoals onderzoekers, constant, handelaars,…) die gevraagd worden te helpen bij de organisatie van de bijkomende activiteiten (workshops, wandelingen,…).
Voordien werd Cinema Nova per project gefinancierd, toen was het niet moeilijk om subsidies te krijgen voor het festival. Nu wordt het festival gefinancierd door Cinema Nova zelf (omdat het erkend is volgens het Kunstendecreet) en gesubsidieerd door de stad Brussel, de VGC en de COCOF.



TIMEFRAME



Omdat het project ieder jaar plaatsvindt op andere plekken die volgens de organisatoren onder de aandacht dienen gebracht te worden, werden reeds zeer uiteenlopende soorten plaatsen bezocht. De sites hebben gemeen dat het volgens de organisatie plaatsen zijn die potentieel publieke ruimtes zouden kunnen zijn, maar die doorgaans niet zo opgevat zijn.
In het weekend (vrij-za-zo) vindt het festival meestal plaats op hoofdlocaties; op woensdagen meestal op kleinere locaties (waar de bezoekers ‘ontvangen’ worden, door een vereniging,…).

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.