home page         |         about the research project         |         student assignments         |         posting rules         |         related links         |         TC Workshop Presentations

vzw Woningen 123 Logement

SITE INFO



Het project vindt plaats in de relatief kleine Onze Lieve Vrouw Ter Sneeuwwijk, die volledig op het grondgebied van de gemeente Brussel-Stad en binnen de ‘vijfhoek' (gevormd door de Kleine Ring rond de stad) ligt. Het is dus een echte centrumwijk. De wijk heeft een lage bevolkingsdichtheid (omwille van de grote concentratie aan kantoren).
De Onze Lieve Vrouw Ter Sneeuwwijk was oorspronkelijk een zeer volkse wijk met veel steegjes en doodlopend wegen. In 1874 besloten deze ‘armtierige’ wijk in de nabijheid van het Parlement te verfraaien. Onder het mom van sanitaire voor-zieningen werd de bevolking onteigend en werd de wijk volledig afgebroken en geherstructureerd in eclectische stijl.



USE / USER(S)



Woningen 123 Logements richt zich  tot een divers publiek van mensen die samen in een gemeenschappelijk woonproject willen stappen (sommigen uit noodzaak: ze hebben geen inkomen of niet de juiste papieren, anderen eerder uit engagement). De vereniging wil wil ‘sociale integratie doorheen het wonen’ realiseren. Het organiseren van sociale, culturele en socio-economische activiteiten, waarin de bewoners worden betrokken, draagt bij tot de emancipatiestrategie.
In de Koningsstraat wordt in dit kader iedere zondagavond een ‘table d’hôte’ georganiseerd. Er is ook een fietsenatelier, een houtatelier, enz... en in de gelijkvloerse zaal 'Bokal Royal' worden regelmatig allerlei activiteiten georganiseerd.



ORGANISER



De vzw Woningen 123 Logements werd in 2004 opgericht in het kader van de bezetting van het Hotel Tagawa. De raad van bestuur bestaat ong. uit 17 personen, de leden zijn alle bewoners en enkele ondersteunende organisaties zoals: ‘Bij Ons  /Chez Nous’, ‘Fébul’, ‘Dune’ en ‘L’Autre Lieu’.
Woningen 123 Logements wil oplossingen zoeken voor het zeer grote tekort aan (betaalbare) woningen in Brussel. De organisatie komt op voor wie (omwille van financiële of andere redenen) moeite heeft met het vinden van een woning en wil ‘sociale integratie doorheen het wonen’ realiseren. Hiertoe neemt de vereniging tijdelijk leegstaande gebouwen in Brussel in en stelt ze ter beschikking als woonruimte.



TIMEFRAME



Dit voormalige kantoorgebouw, in de Koningsstraat, dat in eigendom is van het Waalse Gewest, werd in 2005 verlaten door de vorige gebruiker. Tot de inname door de tijdelijke gebruikers (in 2007) stond het gebouw daarna gewoon leeg. Omdat er in het gebouw een nog werkende electriciteitscentrale is kon het echter niet door het Gewest verkocht worden en moest men het nog steeds onderhouden.
De toekomstige bestemming van het gebouw is onzeker, maar er zijn geruchten dat het Gewest het gebouw wil verkopen.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.