home page         |         about the research project         |         student assignments         |         posting rules         |         related links         |         TC Workshop Presentations

Brouwerij Bellevue

SITE INFO



Het project situeert zich in de wijk 'Historisch Molenbeek', de 4e dichtst bevolkte wijk van Brussel. De wijk maakt deel uit van het lager gelegen gedeelte van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Op sociaal vlak behoort Molenbeek tot de meest achtergestelde gemeenten van de agglomeratie. Historische Molenbeek wordt bevolkt door een jonge, vaak kwetsbare bevolking met een zeker aantal vreemdelingen, die in grote mate laaggeschoold zijn. Die bevolking heeft problemen op het gebied van werkgelegenheid, inkomen en onderwijs. Bovendien is er in de wijk een groot tekort aan groene ruimten en sport- en cultuuruitrusting.


USE / USER(S)



Het project van de Brouwerij Bellevue werkt op 2 sporen. Enerzijds richt ARTWORK zich met zijn tewerkstellingsproject op kansarme en laaggeschoolde jongeren, die men via begeleide stages in de kunstsector wil laten instappen in het werkleven. Anderzijds worden in het gebouw betaalbare atelierruimtes verhuurd voor jonge ondernemers in de artistieke sector. Op die manier krijgen zij de kans zich toch in Brussel te vestigen, (wat anders misschien onbetaalbaar voor hen zou zijn) en kunnen zijn meer energie en middelen steken in het groeien en zich ontwikkelen.


ORGANISER



Het gebouw wordt momenteel tijdelijk gebruikt door de vzw ART2WORK & het Platform Kanal, deze verenigingen zijn ontstaan vanuit het geëngaeerds middenveld in Brussel, die begaan zijn met de kanaalzone en haar bewoners.
De vzw werkt voor haar tewerkstelllingsporject samen met diverse partners op vlak van cultuur (o.a. Wiels en de Muntschouwburg).
De gemeente Molenbeek stelt momenteel het gebouw ter beschikking en de vzw krijgt ook verschillende subsidies van de overheid.



TIMEFRAME



In de voormalige brouwerij wordt al sinds eind de jaren ‘90 geen bier meer gebrouwen. In 2009 werd ook de functie als opslag van vaten tijdens de gisting opgegeven en werd het gebouw door de vorige eigenaar verkocht.
Momenteel zijn vanuit de ontwikkelaar en de gemeente (die elk een deel van het gebouw kochten) plannen in de maak voor het omvormen van het gebouw tot een hotel (in combinatie met een tewerkstellingsproject) en lofts. In dit toekomstig project is ook ruimte voorzien voor ART2WORK (zij het wel 1500 m² tov de 5000 m² die nu tijdelijk in gebruik zijn door hen).

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.